Yeni başlayanlar için Arduino ve ilk sorular

Arduno Nedir?

Arduino açık kaynak kodlu, kolay kullanımlı bir yazılım-donanım geliştirme platformudur. Arduino kartları ile bir veri kaynağından (sensör) gelen veriyi işleyip herhangi bir çıkış kaynağına yönlendirebilirsiniz. Bir örnek ile ifade edecek olursak, bir sıcaklık sensöründen (DHT11, DHT22 veya başa bir sıcaklık sensörü olabilir bu sensör) gelen veriyi kullanarak bir relay modül yardımı ile bir cihazı belirlediğiniz bir sıcaklık aralığında çalışmasını sağlayabilirsiniz. Elbette ki bu verdiğim örnek çok basit bir biçimde Arduino’nuz ile neler yapabileceğinizi ifade etmek için söylediğim çok küçük bir proje. Elbette ki Arduino’nuz ile çok daha karmaşık, hayal gücünüzün sınırlarını zorlayan projelere imza atabilirsiniz.

Neden Arduino?

Arduino dünya üzerinde yüzbinlerce geliştiricinin kullandığı, ucuz (modellerine bağlı olarak çeşitli versiyonlarını 2 dolara dahi bulmak mümkün) anlaşılması basit, hatta basit projelerde karmaşık elektronik bilgisine ihtiyaç duymadan çeşitli projeler yapabileceğiniz, programlamak için ciddi ekstra donanımlara ihtiyaç duymayacağınız bir ekipmandır.

Yukarıda bahsettiğim detayların aslında belli anlamları var, Arduino’nun çok ciddi bir kitle tarafından kullanılıyor olması birçok konuda kaynak sıkıntısı çekmeyeceğiniz, projelerinizi dilerseniz hazır kodlarla kolayca hazırlayabileceğiniz, bu yolla elektronik bileşenleri ve programlamanın temel yapılarını kolayca anlayabileceğiniz, ve programlamak için de bir USB kablosuna ve Arduino IDE yazılımına (Windows, Linux ve Mac platformlarında kullanılabilir)İ ihtiyaç duyacağınız anlamına geliyor.

Hangi Arduino?

  

Soldan sağa, Arduino Mini, Arduino Nano, Arduino Uno ve Arduino Mega.

Öncelikle bu soruya tek bir cevap vermek pek mümkün değil. Bu soruya “Nasıl bir proje için?” sorusunun cevabını aradıktan sonra cevap vermek daha mantıklı olur sanıyorum. Yapmayı planladığınız projenin yapısı (kullanacağınız kasa, büyüklük, kullanılacak giriş-çıkış pinlerinin sayısı, kullanacağınız yazılımın boyutu vs.) kullanacağınız Arduino kartını belirleyecektir. Örneğin küçük bir alana sığdırmanız gereken basit bir projede Arduino Nano ya da Micro kullanabilirsiniz, ya da daha fazla giriş-çıkış pini kullanacaksanız seçiminiz Arduino Mega olabilir. Ama temel anlamda başlangıç sürecinde veya projelerinizi test ederken Arduino Uno ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.

Klon” olarak tabir edilen ve aslında Arduino tarafından üretilmemiş olan kartları kullanabilir miyiz, avantajları dezavantajları nelerdir?

MicroUSB kablo ile programlanan, Arduino klonları Robotdyn Nano ve Uno

Elbette ki geliştireceğimiz projelerde bu tip kartlar kullanılabilir, bu noktada “klon” kartların kullandıkları çipler Arduino ile aynıdır, yalnızca kimi klonlar oldukça düşük kalitede PCB’lerde basılı halde olabilirler. Bu durum tamamen nasıl bir “klon” olduğuna bağlı sanıyorum. Ben birçok projemde RobotDyn şirketinin Nano ve Uno modellerini kullandım, oldukça kaliteli olduklarını söyleyebilirim. Ve bu bahsettiğim RobotDyn kartlar MicroUSB kablo ile programlanabiliyorlar, bu durumun kabloya erişim açısından ciddi avantaj olduğunu söyleyebiliriz. Kısacası Arduino üretimi bir kart almak zorunda değilsiniz hatta kendi Arduino’nuzu kendiniz dahi yapabilirsiniz. (Bkz: Paperduino) Arduino kartların devre şemaları açık kaynak çerçevesinde Arduino tarafından paylaşılmıştır. https://www.arduino.cc/en/uploads/Main/Arduino_Uno_Rev3-schematic.pdf linkinden Arduino Uno’nun devre şemasını inceleyebilirsiniz.

Arduino kartımı aldım, başka nelere ihtiyacım olacak?

Çeşitli jumper kablolar, projenizi şekillendirme aşamasında test yapabileceğiniz ya da, projenizi üzerinde kuracağınız bredboard, çeşitli değerlerde dirençler, ledler, ve projenize bağlı olarak sensörler ilk etapta ihtiyacınız olabilecek materyaller. Dilerseniz “starter kit” olarak tabir edilen başlangıç kitlerinden de alabilirsiniz, ihtiyacınız olabilecek tüm materyalleri tek kutuda edinmiş olursunuz böylece.

Bilgisayarınıza da Arduino IDE yazılımını kurduysanız, her şey hazır demektir. Kolay gelsin!

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir